Armut Ağacı Aşısı Hangi Ayda Yapılmalıdır?

Armut meyvesinin oldukça lezzetli olmasının yanında başta aşılama olmak üzere her türlü ağaç bakımının yapılması çok önemlidir. Bağ ya da bahçelerinde armut ağacına sahip olan kişilerin armut ağaçlarının istedikleri kalitede ya da verimde armut vermediği durumlarda armut ağacı aşısı yapıldığı görülmektedir. Çünkü ekilen armut ağacının çıkarılıp, yeni bir ağaç ekilmesi oldukça zahmetli olacaktır.

Armut Ağacı Aşısı Hangi Ayda Yapılmalıdır?

Armut ağacı aşısı yapılması için en uygun ay Mart ayıdır. Mart ayıyla birlikte daha lezzetli meyve alınması ve ağacın veriminin arttırılması için itinalı yapılan armut fidanı aşısı oldukça iyi sonuçlar alınmasını sağlayabilir. Ağaç aşılamayla alakalı denenmiş ve başarı sağlanmış birkaç yöntem bulunsa da genel anlamda ağacın aşısının yapılması amatörler için bile bir hayli kolaydır. Göz aşısı denilen yöntem armut ağacı aşısı için en çok kullanılan yöntem olmakla beraber, aşılanmak istenen armut ağacına en yakın ağacın tespit edilmesi de oldukça önemlidir. Bu sayede tespit edilen başka bir armut ağacının dallarından birinin maket bıçağı tarzı kesici bir aletle kalem biçiminde kesilmesi gerekmektedir. Burada önemli olan husus aşılama için parça alınacak armut ağacının meyvesinin olmaması ve yapraklarının da küçük hacimli olmasıdır.

Armut Ağacı Aşısı Nasıl Yapılır?

Henüz meyve vermeyen herhangi bir armut ağacından kalem şeklinde kesilen parçanın öncelikle aşılamaya kadar nemli olması sağlanmalıdır. Bu nedenle bir bardak su içerisinde ya da ıslak bir bezin içinde muhafaza edilen armut dalı parçasının yanında, ağaç aşılama için aşılanmak istenen armut ağacının yapraklarının çıkış bölgesindeki dala ters bir T harfi çizilerek kabuğun soyulması sağlanmalı, diğer ağaçtan alınan parça da açılan bölgeye özenlice yerleştirilmelidir. En geç bir ay içerisinde aşı yapılan tomurcuk kuruduğunda aşı tutmuş olacaktır.

Tüm Fidan ve Ağaç Aşılama Dönemleri

Meyve ağaçlarının tamamında kalem ve göz aşılama için en uygun zaman Mart ayıyken, ikinci yapılan göz aşılama için de Haziran ayı işaret edilmektedir. Fidan aşılama detayında ise Eylül ayında da aşı yapılabilse de, aşılamanın yapıldığı dönem için herhangi bir verim alınması söz konusu değildir. Ancak bir sonraki ilkbahar ayında gözlerin sürdüğü görülür.